Başta beslenme ve diyet uzmanları olmak üzere insan sağlığına kafa yoran tıp insanları sürekli beyaz ekmeğin fazla tüketilmemesi, onun yerine tam tahıllı, kepekli, çavdarlı ekmeğin tercih edilmesini öneriyordu. Beyaz ekmek, Başbakan Erdoğan’ın da “Sofralarımızdan kaldıralım” çıkışıyla tekrar gündeme geldi. Peki sofralarda istenmeyen beyaz ekmeğin eksikliği ne? Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saniye Şen’e göre neden; beyaz ekmek ile tam buğday ekmeği arasında yüzde 45 ile 85 oranında vitamin ve mineral farkı olması.
“Üstelik buğdayın ruşeymi çıkartıldığında vitamin kaybı daha da çoğalıyor” diyen Prof. Şen, ekmekteki kepek oranının artırılmasının son derece yararlı olduğunu söyledi. Birçok vitamin ve mineralin, buğdayın kepeğiyle dışarıya atıldığını anlatan Şen, ruşeymi de alınmış buğdayın unlaştırılarak şeker deposu haline getirildiğini belirtti. Şen, basit şekerle şişmanlık ve kanserin ilişkisinin yıllardır bilindiğini, ekmek aracılığıyla vücuda alınan basit şekerle karaciğerin yağlandığını, vücutta insülin direncinin geliştiğini ifade etti.
RUŞEYMİ NEDEN ÖNEMLİ?
Kepek oranı artırılan ekmekte bir sonraki aşamanın, doğal bir şekilde öğütülen buğday kullanımı olması gerektiğini bildiren Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Buğdayın içindeki ruşeymi, kar amaçlı yaklaşımla ekmeğin raf ömrü uzasın diye çıkarıyoruz. Ruşeymin içinde DNA’ların dizaynında etkisi olan maddeler, vitaminler ve Amerikalıların kalp hastalarına reçete ettiği, güzellik kremlerine katılan ‘Koenzim Q10’ var. O yüzden tahılların, ekmeğin raf ömrünü kısaltacak diye insan için en yararlı ruşeym ayrılmadan öğütülmesi lazım. Beyaz ekmek ile tam buğday ekmeği arasında yüzde 45-85 oranında vitamin ve mineral farkı var. Üstelik buğdayın ruşeymi çıkartıldığında vitamin kaybı daha da çoğalıyor.”