Butik otel yapılmak üzere Sivas Belediyesi tarafından dört yıl önce restorasyona alınan ancak bir türlü bitirilemeyen Behrampaşa Hanı, 7 milyon liraya yeniden ihaleye çıktı. Belediyeden devralınan 442 yıllık tarihi han için haziranda ihale yapılacak. Behrampaşa, restorasyonu yapacak firma tarafından 49 yıllığına butik otel olarak işletilecek.
Restorasyon yapılması beklenirken kurumlar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle atıl vaziyette kaderine terk edilen Behrampaşa Hanı için harekete geçildi. 2011 yılında Vakıflar ile imzalanan protokol ile Belediye tarafından üstlenilen restorasyon bir türlü bitirilemeyince Vakıflar Bölge Müdürlüğü işlem başlattı. İmzalanan protokole göre, 2012 yılında restorasyon ve restütasyon projesinin, 2015 yılında ise restorasyonun bitirilmesi gereken Behrampaşa için, Belediyeye para cezası uygulandı. Şimdiki Belediye ise projeyi yapamayacaklarını iletince protokol iptal edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü onayıyla yeniden ihale süreci başlatıldı. Buna göre 10 Haziran 2015 günü tarihi han için ihaleye çıkılacak.
Restorasyon karşılığı kiralama usulüyle çıkılacak ihalenin muhammen bedeli 6 milyon 976 bin olarak belirlendi. Onarımı yapacak firma butik oteli 49 yıllığına da kiralamış olacak. Diğer illerde de örneği bulunan uygulamada 4 yıl restorasyon ve onarım, 45 yılı ise işletme süresi olacak. Firma ilk 4 yıl 500’er bin, 5. yıl sonrası 16 bin olacak kira bedeli her yıl enflasyon oranına göre zamlanacak.
2011 yılında Belediye tarafından restorasyon ve restütasyon projesinin hazırlanmasına yönelik yapılan ön çalışmada hanın temellerinin bulunmasına yönelik kazı çalışması ve sondaj yapılmış ancak daha sonra çalışmalar durmuştu.
BEHRAMPAŞA HANI'NIN TARİHİ
Hanın yapım kitabesi bulunmamakla birlikte kaynaklarda 1576 yılında Behram Paşa tarafından, Kurşunlu Hamam’la birlikte yaptırıldığı kaydedilmektedir. Ortası açık olan avlunun çevresinde yığma ayaklardan oluşan revak ve gerisinde çapraz tonozlu odaları bulunmaktadır. Revaklar altlı üstlü olarak devam etmektedir. Ana giriş ekseninin tam karşısında, çift taraflı taş basamaklarla üst kata çıkılmaktadır. Merdiven altından ise ahır bölümüne geçilmektedir. 16. yy’a ait bu yapının çevresinde dükkânların bulunmayışı, kesme taş örgülü beden duvarları ve sağlamlığının yanı sıra cephedeki dekoratif elemanları ile Selçuklu hanlarına benzerlik göstermektedir. Tarihi han, 1978–81 yılları arasında da onarımdan geçmiştir.