Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, “Diyabet hastalığının görülme sıklığının aşağıya çekilmesi için en önemli yapmamız gereken şey, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli ve uzun süreli egzersiz yapmaktır. Diyabet hastalığının görülme sıklığı obezitenin artışı ile birlikte hızla artmaktadır” dedi.
Sivas’ta, 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla kurulan stantlarda vatandaşlara yönelik kan şekeri ölçümleri yapıldı. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi ve Diyabet Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen ölçümlerin ardından, vatandaşlar diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirildi.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki ölçümler Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilirken, Ali Baba Mahallesi Semt Pazarı içerisine kurulan stanttaki ölçümleri Halk Sağlığı personeli gerçekleştirdi.
Buradaki ölçümlere Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam’da katıldı.
“SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ”
Sağlam burada yaptığı değerlendirmede, diyabet hastalığının obezite ile birlikte hızla artış gösterdiğini söyledi. Dünyada 250 milyon, Türkiye’de ise 7 milyon civarında kişinin diyabet hastalığı ile yaşadığını belirten Sağlam, diyabet hastalığına karşı sağlıklı beslenme ve spor yapmanın önemli olduğunu söyledi.
Sağlam, şu şekilde konuştu:
“Dünyada 250 milyon insan diyabet hastalığı ile yaşamaktadır. Ülkemizde bu rakam yaklaşık 7 milyon civarındadır. Diyabetli kişilerde aşırı susama, bol su içme, iştah artışı, çok su içme, halsizlik, iyileşmeyen yaralar gibi belirtiler kendini gösterir. Ailede Diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme, tansiyon, kan yağlarının yüksekliği, stres gibi faktörler diyabetin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.
Diyabet hastalığının görülme sıklığının aşağıya çekilmesi için en önemli yapmamız gereken şey, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli ve uzun süreli egzersiz yapmaktır. Diyabet hastalığının görülme sıklığı obezitenin artışı ile birlikte hızla artmaktadır. Buna paralel olarak bakanlığımızca diyabetin önlenmesine dair Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol programı yürütülmeye başlanmıştır. Bu programla birlikte diyabet ve obezite arasında doğrudan bir ilişki olduğu için Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı da yürütülmektedir. Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak bir dizi etkinlikle halkımıza bir farkındalık yaratmak, onların bu hastalıkla ilgili bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak için bir takım faaliyetler yürütmekteyiz. Bu kapsamda bu yıl yine Diyabet Derneği ve Tıp Fakültesi işbirliği içinde biri Cumhuriyet Meydanı Belediye Çarşısı, diğeri ise Alibaba Mahallesi semt pazarında stant açıldı. Bu stantlarda halkımızın kan şekeri ölçümlerini yapmaktayız. Ayrıca diyabet hastalığı ile ilgili onlara gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapmaktayız. Bu vesile ile Diyabet Derneği ve Tıp Fakültesi’ne bizimle yaptıkları işbirliği için ve bu faaliyetlerde emeği geçen Halk Sağlığı personeline teşekkür ederim”
Sağlam Sivas’taki verilerin Türkiye ortalamasına göre iyi durumda olduğunu belirten Sağlam; “Sivas Türkiye’nin ortalama değerlerine sahip bir ilimiz. Sağlık göstergeleri iyilik anlamında ortalamanın üzerinde olan bir ilimiz. Kesin bir rakam yok. Ama Sivas’ta 2 tane Kamu Hastanelerine bağlı 2 tane ikinci basamak hastanemizin olması, üniversite hastanemizin olması, özel bir hastanemizin olması vesilesi ile Sivas’ta sağlık göstergelerinin her yerde olduğundan daha iyi olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER ÖLÇÜM YAPTI
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki Belediye Çarşısı önüne kurulan stantlarda vatandaşların kan şekerini ölçtü. Öğrenciler, ölçümler sonrasında vatandaşları diyabet konusunda bilgilendirdi. Ölçümler sırasında, çok sayıda öğrencinin 1 kişinin kan şekerini ölçmek için çaba sarf etmesi ilginç görüntüler oluşturdu.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cesur Gümüş ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altun’da standı ziyaret etti.
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Gümüş, vatandaşlarda diyabet hastalığına karşı farkındalık oluşturmak için stant açıldığını ve öğrencilerin kan şekeri ölçümlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gümüş, “Bugün Diyabet haftası nedeniyle öğrenci arkadaşlarımızla birlikte Türk Diyabet Derneği’nin desteği ile bir etkinlik düzenledik. Amacımız burada diyabet gibi kronik hastalıklara farkındalığı artırmak, vatandaşlarımızın dikkatini çekmek ve onlara gerekli eğitimleri vererek erken tanıyla hastalıkların komplikasyonu çıkmadan tedavisini yapmak ve bu konuda bilinçlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Altun ise, bu organizasyon sayesinde beklide diyabet hastası olduğunun farkında olmayan birçok kişinin tespit edilerek sağlık kuruluşlarına yönlendirileceğini söyledi.
Altun; “Bu güzel organizasyon, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Diyabet Derneği ve Tıp Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü bir organizasyon. Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Diyabet Derneği bu stantların kurulumunda yardımcı oldular. Tıp Fakültesi öğrencilerimiz de burada katkı vererek bir tarama yapıyorlar. Belki de diyabeti olduğu halde farkında olmayan birçok hasta bu ölçümler sonucunda farkına varacak ve bundan sonra daha ileri tetkiklerle tanıları konulacak ve tedavileri yapılacak.”
Vatandaşlar da sağlık ekipleri ve öğrencilere teşekkür ederek, bu tür çalışmaların sürekli yapılmasının toplumdaki bu bilincin artmasını sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Sivasirade